De Bakkerij Rolt Deur... | Toine's Blog

De Bakkerij Rolt Deur...

Velen schrokken zich het het leplazerus van de 2Doc documentaire De Beerput Nederland. Vandaar dat we vorige maand een hele editie aan dit onderwerp besteed hebben met burgemeester Jac Klijs, actievoerder Wim Rijnart en Wilfried Koomen, de docu-maker als hoofdgasten. Het ging in de propvolle De Bakkerij over milieucriminaliteit die
onder meer plaatsvond en -vindt in ons Moerdijk. Stuitend, voor geld pleuren ze namelijk giftige en kankerverwekkende stoffen in het Hollandsch Diep. Nou ja, wat we eigenlijk allemaal al jaren vreesden, werd gedurende anderhalf uur met feiten, documenten, interviews en meer bevestigd. Dus alsnog aanklagen die lui, voor het gerecht. Van Neelie Smit Kroes tot aan Jan Pronk en Ivo Opstelten. Maar waar ik nog altijd van bij moet komen is de reactie van Eef Schoneveld van Onafhankelijk Moerdijk. De wethouder zat de maand daarvoor om een ander onderwerp aan onze tafel. Maar we vroegen, heet van de naald, toch om een reactie. Onze wethouder begon zonder blikken of blozen alles van De Beerput Nederland te bagatelliseren. “ATM was een schitterend innovatief bedrijf geleid door integere professionals. Nee, we kunnen vanwege bewijsgebrek rustig slapen.”
Deze reactie kreeg van een tiental bezoekers zelfs een warm applausje.
Maar Desiree Brummans, CDA-raadslid, maakte het nog bonter door een maand later wederom zonder enig blikken of blozen te zeggen de documentaire veel te eenzijdig te vinden. Oke, dat kan. Er was ook niet op alle zaken hoor en wederhoor toegepast, dus zo redeneerde ze: “Was dat voor mij geen reden vragen in de raad over ATM te stellen. En over te gaan tot de orde van de dag.”
Een golf van verontwaardiging ging door De Bakkerij. Want dat is ongeveer hetzelfde dat de politie geen aandacht besteedt aan een inbraak omdat ze de inbreker niet om hoor en wederhoor heeft kunnen vragen. Een dag later kwam ATM wederom via illegale lozingen in het nieuws. Maar dat had het CDA-raadslid waarschijnlijk niet vernomen want ze was op advies van de wethouder nog lekker aan het slapen. Aanstaande zondag vieren we met de hoofdrolspelers de terugkeer van het water in onze haven. We vergeten even Beerput Nederland totdat we straks met zijn allen in het ziekenhuis liggen.


DBRD discussie