De Bakkerij Rolt Deur... | Toine's Blog

De Bakkerij Rolt Deur...

Het was wederom een topshow in Café De Bakkerij. Hans Knoop kan je sowieso over nagenoeg elk onderwerp aan het woord laten. Hetzelfde geldt voor
fotograaf Ad Nuis. Maar wie me vooral verraste was Ton van de Wijngaart. Een heerlijk en authentiek spreker. Een levend bewijs dat de emancipatie van de arbeider in de jaren 70 van de vorige eeuw een positieve zaak is geweest. Ton maakte dan wel de lagere school af maar het Bredase ‘manneke’ moest maar snel gaan werken. Bij de Enka maakte hij in 1972 de legendarische fabrieksbezetting mee. In die periode die daarop volgde is Ton volgens eigen zeggen ‘opnieuw geboren’. Als lid van de ondernemersraad leerde hij ingewikkelde rapporten schrijven, acties plannen, vergaderingen leiden en zelfs lezingen geven. Kortom: hij ontwikkelde zich tot het prachtige mensch van vandaag.
Ton verzekerde zich van een financieel veilige oude dag. Hij verkocht recent voor een goed bedrag zijn eigen verbouwde landleven-stulp aan de Zevenbergseweg in Zwartenberg. Typisch Ton, hij deed dat zonder de hulp van een makelaar. “Gewoon zelf op Funda gezet!” Hij schreef en passant ook een bijzonder goed gedocumenteerd historisch boek over Zwartenberg en hij gidst nog regelmatig groepen door de Zwartenbergse polder. Ok, een dreun. Zijn Partij, zijn PvdA, is na de laatste historische verkiezingsnederlaag nagenoeg het zwijgen opgelegd. Gelukkig hebben we Ton van de Wijngaart nog.